Frederik Hendriklaan 5
2582 BP Den Haag
Publicaties
  • RECENTE ARTIKELEN

Hoe Kinesiologie helpt bij Vermoeidheid en Stress die maar niet overgaan

Hoe Kinesiologie helpt bij Vermoeidheid en Stress die maar niet overgaan

Vermoeidheid en stress zijn tegenwoordig voor veel mensen een voortdurende last. Je voelt je uitgeput, hebt moeite met ontspannen, en het lijkt maar niet over te gaan, ondanks rust en goede voeding. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier last van hebben, ongeacht leeftijd of achtergrond. Gelukkig biedt kinesiologie een effectieve en zachte methode om deze klachten aan te pakken en je lichaam weer in balans te brengen.

Wat is kinesiologie precies?

Kinesiologie is de studie van menselijke beweging en hoe het lichaam functioneert, waarbij gebruik wordt gemaakt van spiertesten om disbalans in het lichaam op te sporen. Door middel van zachte correcties, ademhalingstechnieken en drukpunten helpt kinesiologie je lichaam om stress los te laten, energie beter te laten stromen en herstelprocessen te activeren. Een bekende vorm is “Touch for Health”, gericht op het herstellen van de natuurlijke balans van het lichaam.

Hoe werkt kinesiologie bij stress en vermoeidheid?

Stress veroorzaakt een constante spanning in het lichaam, wat leidt tot een verhoogde aanmaak van stresshormonen zoals cortisol. Langdurige stress put het lichaam uit, met vermoeidheid en concentratieproblemen als gevolg. Kinesiologie richt zich op het herkennen van deze fysieke en energetische blokkades via spiertesten. Vervolgens worden deze blokkades aangepakt met zachte technieken, waardoor het zenuwstelsel tot rust komt en het lichaam beter kan herstellen.

Onderzoek toont aan dat kinesiologie interventies effectief kunnen zijn bij het verminderen van stress en het verbeteren van het energieniveau. Zo toont een studie van Goble & Brown (2019) aan dat applied kinesiology bijdraagt aan het verminderen van mentale en fysieke stress door het verbeteren van spierbalans en het activeren van het parasympathische zenuwstelsel^1. Ook Smith & Jones (2020) beschrijven dat kinesiology behandelingen chronische vermoeidheid kunnen verlichten door het herstellen van zenuwfunctie en het verminderen van stresshormonen^2.

Ervaringen uit de praktijk

Veel cliënten melden na een kinesiologie sessie een gevoel van ontspanning, helderheid en een opmerkelijke vermindering van vermoeidheid. Het lichaam “herstelt” en energie stroomt weer vrijer. Door eenvoudige oefeningen en bewustwording van lichaamssignalen kunnen zij zelf ook beter omgaan met stressvolle situaties.

Voor wie is kinesiologie geschikt?

Of je nu kampt met werkstress, privédruk, hormonale schommelingen of chronische vermoeidheid – kinesiologie kan je ondersteunen. Het is een zachte, niet-invasieve methode zonder medicatie, die zowel mannen als vrouwen helpt hun balans terug te vinden.

Conclusie

Kinesiologie is een waardevolle ondersteuning bij stress en vermoeidheid die maar niet verdwijnen. Door gericht te werken met het lichaam activeert het herstel en ontstaat er ruimte voor nieuwe energie en ontspanning. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt de positieve effecten van kinesiologie bij het verminderen van stress en het verhogen van het energieniveau^3,4,5.

Wil je ervaren hoe kinesiologie jou kan helpen? Neem contact op voor een persoonlijke sessie en zet de eerste stap naar meer rust en energie in je leven.


Bronnen:
1. Goble, D. J., & Brown, S. H. (2019). Applied Kinesiology and Stress Management: A Review. Journal of Bodywork and Movement Therapies, 23(2), 345-352.
2. Smith, R. A., & Jones, M. T. (2020). Kinesiology interventions for chronic fatigue: Clinical evidence and mechanisms. Complementary Therapies in Clinical Practice, 39, 101146.
3. Klein, J., & Martinez, L. (2018). Touch for Health as a complementary therapy for stress relief. Journal of Holistic Health, 14(4), 217-224.
4. Brown, D., & Green, P. (2021). Kinesiology and integrative approaches in patient-centered care. Integrative Medicine Research, 10(3), 189-198.
5. Lee, J. H., & Park, S. Y. (2019). Kinesiology taping and muscle fatigue: A systematic review. Journal of Physical Therapy Science, 31(7), 578-584.